Let me tell you a story about Winx...
♦Book of Winx♦
Anketa
Koja je vaša omiljena Winxica?


Brojač posjeta
16975
music
About me

Zovem se Arijana. Rođena sam 19. listopada 2003. godine u Rijeci, u Hrvatskoj, gdje živim i sada, a na internetu se najčešće pojavljujem pod nazivom Goth_Fairy_.
Tko sam ja?
Za neke sam ekscentrik u crnom, za neke uobičajena i vrlo prijatna osoba. Ja sama sebe identificiram kao pripadnika gotičke subkulture, vještog sanjara (kao što kaže H. P. Lovecraft u Sanjanom pohodu na nepoznati Kadath), još donekle neiskusnog pisca i donekle iskusnog čitatelja.
Većinu vremena provodim strastveno učeći, jer edukacija uistinu jest jedna od mojih najvećih strasti, čitajući neku knjigu, stresno pišući vlastitu knjigu ili poeziju ili jednostavno filozofirajući. Osim toga, često gledam filmove iz 1. pol. 20. st., anime ili se bavim svojom kolekcijom Winx lutaka.
Volim jesen, povijest, Hrvatski jezik i književnost, fantaziju, horror, glazbu itd..
Ako me želite bolje upoznati, slobodno potrošite malo dragocjenog vremena na moj tematski šaren blog.
Instagram
@BookOfWinx
Blog
petak, siječanj 5, 2018


Pozdrav, dragi moji čitatelji!

Po prvi vam put pišem, odnosno objavljujem članak koji sam ranije napisala, u novoj godini. Meni osobno nova godina ne znači puno, ali eto, takva je kultura, pa je red da vam svima zaželim uspješnu Novu godinu.

U uvodu neću puno govoriti jer će najvjerojatnije idući članak biti donekle osoban te ću pisati o tome što se događa u mom životu točnije i egzaktnije. Ukratko, Novu sam godinu provela kod none učeći povijest za školsko natjecanje, a potom sam nekoliko dana ostala u njenoj kući sa sestričnom. Poprilično sam se dobro provela. Inače obožavam provoditi vrijeme sa svojom sestričnom koja mi je poput sestre.

Počela sam se zanimati za paganizam te želim naučiti više o tome, povremeno gledam animirane filmove o Charlieu Brownu koji su mi vrlo zanimljivi, ali o svemu tome bit će riječ u idućem postu, a sada ću krenuti na današnji post koji govori o Nemeses ili Nemesisima ili kako god bih tu englesku riječ pohrvatila. To su bića, zločinci, s kojima se susrećemo u drugoj sezoni WOW-a. Ako netko od vas još nije pogledao drugu sezonu, nadam se da vam ovim člankom neću odati radnju. Potrudila sam se koncentrirati na likove, njihovo tumačenje i opis, a ne na radnju serije.

Božica Nemezida


Doslovan prijevod za „nemesis“ bio bi osvetnik, nepobijedivi protivnik koji se iz nekog razloga osvećuje određenoj osobi. Zapravo, razlog osvećivanja nemesisa jest nečiji pad; promašaj ili neuspjeh neke osobe. Drugo značenje imenice „nemesis“ jest božica ili bog koji se pojavljuje osobi u ulozi agenta koji će osobu na nečiji nalog kazniti zbog neuspjeha. Oba značenja možemo povezati s pojavom ovih bića u WOW-u. Svakoj Winxici ukazalo se jedno ovakvo biće napadajući vilu prezentirajući joj njen najgori strah i slabost. Nemesis je osvetnik povezan s neuspjehom, a neuspjeh povezujemo sa strahom i slabošću. Drugo značenje nemesisa isto se tako vrlo lako povezuje s Winxom; nadnaravna bića koja su radila u službi Mračne Kraljice i napala vile koristeći se njihovim strahovima, neuspjesima.

Zađemo li dublje u prošlost, točnije u mitologiju Starih Grka, saznat ćemo da je Nemesis zapravo Nemezida – božica koja je ljudima davala sreću ili nesreću tako se poigravajući ljudskom sudbinom, ovisno o tome kakva je čovjek bio osoba. Kasnije predstavlja božicu koja kažnjava zločince. Pojavljuje se na mjestima narušene pravde. Nemesis jest također i ime jedne od brojnih zvijezda Sunčeva sustava.


Rasčistivši pojam „nemesis“, krenut ću na dio o toj temi korektno povezan s Winxom. Upozoravam one koji nisu gledali drugu sezonu WOW-a da bi im ovaj post mogao malo razotkriti radnju, ali ja ću se truditi što manje opisivati događaje u emisiji, a više se posvetiti eksplicitnom opisivanju karaktera likova o kojima je u članku riječ.
VERTIGO

Prva od šest nemeses s kojom se susrećemo u emisiji jest Vertigo, Bloomina Nemesis.Vertigo ima narančasto-crvenkastu kosu poput Bloom, s dvije ukosnice koje povećavaju njen ubitačan izgled, lice joj je našminkano u bijelo, a oči okružene crvenom bojom čime me asocira na klauna. U odjeći, njenu kombinezonu, prevladava ljubičasta boja. Oko struka ima vezanu veliku mašnu koja joj se pruža leđima, a iz veza izvire par svjetlo-plavih mrežastih modnih dodataka. Nosi čizme i rukavice. Kroz emisiju je prepoznatljiva po iritantnu smjehu. Najčešće se smije pri izazivanju Bloomine zbunjenosti i boli u kojoj sadistički uživa. Njene moći mogu se opisati kao iluzionističke. Bloom je umjesto svojih prijateljica vijdela mnogo kopija svoje nemesis i to ju je izluđivalo, bojala se da je sama. Bloom ju je najprije viđala u snovima, noćnim morama, a ostale Winxice njeno pričanje o ludom klaunu iz snova nisu shvaćale ozbiljno, a to je Bloom ozbiljno frustriralo. Vertigo je metafora za izluđivanje, gubitak razuma s kojim se vila zmajevog plamena morala nositi kroz snove, a kasnije i u zbilji. Ne biti lucidan, to je taj strah koji je Vertigo izazivala u Bloom. Poigravala se njenim umom poput pravog mađioničara.

„Vertigo“ ustvari znači vrtoglavica, osjećaj da se objekti oko osobe pomiču iako su zapravo mirni. Uočavamo metaforu: Vertigo je uzrokovala da Bloom vidi stvari koje se uopće nisu zbivale.
BANSHEE

Banshee jest Musina Nemesis koja je Musu započela napadati dok je Musa tražila sina Petra Pana. Bansheeina pojava asocira na duha, njena je koža blijeda, kosa ljubičasta i podignuta u dvije zavijene cjeline povezane na vrhu, oko očiju ima crvenu boju kao i Vertigo. U odjeći joj prevladavaju ljubičasta, crvenkasto-ružičasta te crno-siva boja. Nosi dugu haljinu koja dizajnom podsjeća na barokni ili možda viktorijanski stil, a prepoznatljiva je i po svom dugom ovratniku i crnom plaštu iz kojeg izvire par oštrica sa svakog ramena. Banshee proizvodi zaglušujući, neartikulirani zvuk koji je Musu, kao vilu harmonije i glazbe, vrlo uznemiravao i onemogućivao joj da obavi svoj zadatak. Jedina je od šest Nemeses koja ne govori razgovjetno, već je taj nepodnošljivi zvuk koji ispušta jedini glas koji ima. Njenu pojavu u emisiji prati jeziva glazba. Zvučni valovi koje ispušta zaglušujući su i nepovoljno su utjecali na Musinu koncentraciju i uporabu moći.

Za „Banshee“ ne postoji prijevod. To je duh koji se pojavljuje u irskoj i keltskoj mitologiji i svojim užasavajućim glasom, odnosno zvukom sličnim plaču koji ispušta predviđa smrt člana obitelji osobe koja ju čuje. Lako možemo povezati Bansheeine krikove sa zvukovima Musine nemesis.
OBSCURA

Obscura jest Stellina nemesis. Ima vrlo svjetlu blond kosu svezanu u nekakvu vrstu punđe, lice joj je bijelo, no veći dio lica oko očiju prekriven je jubičastom maskom, te ljubičaste usne. Tijelo joj je samo djelomično vidljivo zbog plašta koji je izvana bijel, a iznutra izmiješanih ljubičastih tonova boje svemira. Dio tijela jest iste te iluzionističke boje pa ga ne vidimo u potpunosti. Nosi bijeli komplet i visoke bijele čizme. Obscura se uvukla u Stellin um kada su Stella, Tecna i Layla bile u modnoj školi. Stella se tamo odlično snalazila, no Obscura joj je u glavu nametnula misao kako nije vrijedna, osjećala se nesigurnom i više joj ništa nije išlo kao prije. Posvađala se s Tecnom i Laylom i ostavši sama prisjećala se groznih dana u djetinjstvu kada je bila predmet ismijavanja.

„Obscura“ potječe od latinske riječi za opskurno, mračno.
STONEY

Stoney je Florina nemesis. Utjecala je na Floru kada je Matt magično nestao, teleportirao se, i Flora ga je uz pomoć komunikacije sa cvijećem pronašla. Našavši ga na ledenom, snijegom prekrivenom području, susrela se sa svojim protivnikom. Stoney jest blijedolika kao i ostale nemesis, kose sive i kovrčave te povezane u kompliciranu frizuru koja se sastoji od dvije cjeline kose u obliku kugla. Ima žute oči i sivu šminku, a usne su joj ljubičaste. Svojim krojem, njena haljina podsjeća na latice i cvijeće u žuto-sivim bojama. Na rukave joj se nadovezuje nešto poput plašta što liči na latice cvijeća. Podigavši taj plašt, Stoney pretvara živu prirodu oko sebe u kamen. Pretvarajući biljke i ostatak živog svijeta u kamen, negativno je utjecala na Florine moći te joj zadavala groznu bol.

Njeno ime potječe od engleske riječi za kamen budući da pretvara živu prirodu u kamen.
SINKA

Sinka je Laylina nemesis. Pojavila se jedne večeri kad je Layla začula kako se netko ili nešto vani kreće te izišla provjeriti. Naišla je na Sinku. Sinkinu glavu prekriva crvena kaciga ili kapa sa šiljcima, a lice velike okrugle naočale. Snka je vrlo visoka. Nosi crvenu majicu sa zlatnim prstenjem na kraju te bijele hlače i crvene čizme prekrivene šiljcima. Iz leđa joj izvire nešto poput plašta ili krila, bijeli predmet koji svojom građom podsjeća na perje. Sinka na svijet lgeda kao na igru pa se tako odnosila i prema svojoj suparnici. Kada bi Layla bacila čini na nju, ona bi joj uzvratila dvostruko jako. Kada su se u metežu pojavile i ostale Winx, napala je i njih bez oklijevanja i to joj je pružilo zadovoljstvo. Svoju energiju pohranjuje u zlatnom prstenju na kraju rukava. U svojoj igri sebe stavlja na prvo mjesto, ona je dominantan pobijednik, a Laylu pobjeđuje i time joj smanjuje samopouzdanje i natjecateljski duh po kojemu je Layla lako prepoznatljiva.

„Sinka“ je ime dobiveno od engleske riječi „sink“ što ima puno značenja, uglavnom povezanih s vodom; zaroniti, potonuti.
VIRUS

Tecnina nemesis je Virus. Virus ima robotsku građu. Kosa joj je zelena, a kompletno tijelo, uključujući i lice, izgleda kao spletka povezanih robotskih dijelova u jednu cjelinu. Kreće se pomoću kotača koji joj zamijenjuju bilo kakvu obuću. Pojavila se kada su Winx zajedno s Mattom bile u bogataškoj kući Sebastiana, kolekcionara umjetnina. Virus je uzrokovala pad sigurnosnog sustava pa Matt i Sebastian nisu mogli kontrolirati što se događa vilama u prizemlju gdje su tražile njima potreban predmet. Nemesis je opčinila Tecnine prijateljice i obratila ih protiv nje tako da su se borile protiv nje dok su bile pod kontrolom Virus. Kreće se izuzetno brzo, stoga joj je Tecna nikako nije mogla uzvratiti udarac.

Virusino ime, lako možemo zaključiti, potječe od internetske pojave virusa, internetske bolesti koja uzrokuje pad neke internetske stranice ili apsolutni pad svegapohranjenog na nekom računalu. Lako to povezujemo s Tecninom nemesis koja je uzrokovala propast sigurnosnog sustava te pad morala Winxa okrenuvši ih, protiv njihove volje, protiv Tecne.

Došli smo do kraja današnjega članka. Nadam se da ste uživali u čitanju. U komentaru možete s nama podijeliti svoje mišljenje o pojavi "Nemeses" u Winx-u i kako ih vi tumačite te koja vam je od njih omiljena. Meni se najviše dopada Banshee jer je nekako jeziva i zrači mističnom zlobom. Nadam se da ste novu godinu započeli veselo i s pozitivnim stavom. Pisat ću vam uskoro!


Autor: Arijana

Blog: Book of Winx

Naziv članka: World of Winx: Nemeses

Članak napisan: 28. prosinca 2017.

Članak objavljen: 5. siječnja 2018.

Instagram: Book_of_Winx

Instagram (osobni): Goth_Fairy_

adventureworld @ 22:03 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Arhiva
« » vel 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
Cursor
 • cursor
  Christmas Blue Star
Mirta, moj omiljeni lik iz Winxa
Anketa
Vjerujete li u vile?
O blogu
30. studenog 2012. ovaj mi je blog darovala bivša blogerica imena Nejra.
Prvotno se zvao Adventure world, a ja ga preimenovah u Winx Club Teen Girls. Taj naziv prestao je odgovarati mojoj osobnosti, stoga se sada zove Book of Winx jer to ime obuhvaća dvije stvari o kojima ovisi moja sreća: knjige, odnosno priče, i Winx.
Za neke, Winx je beznačajan crtić. Meni Winx znači sve. To su moje najbolje prijateljice i uzori. Sve što sam postigla u životu na neki način dugujem Winxu. Vodile su me i pokazale mi kako da se razvijem intelektualno, a pomogle su mi ući u svijet mašte, u kojem sam igrom slučaja i ostala. Ovaj blog posvećujem pretežno tim divnim vilama, ali ovdje ćete naći i neke donekle intimne ispovjedi u postovima, rasprave o knjigama i slično.
Uživajte!
Index.hr
Nema zapisa.