Let me tell you a story about Winx...
♦Book of Winx♦
Anketa
Koja je vaša omiljena Winxica?


Brojač posjeta
16963
music
About me

Zovem se Arijana. Rođena sam 19. listopada 2003. godine u Rijeci, u Hrvatskoj, gdje živim i sada, a na internetu se najčešće pojavljujem pod nazivom Goth_Fairy_.
Tko sam ja?
Za neke sam ekscentrik u crnom, za neke uobičajena i vrlo prijatna osoba. Ja sama sebe identificiram kao pripadnika gotičke subkulture, vještog sanjara (kao što kaže H. P. Lovecraft u Sanjanom pohodu na nepoznati Kadath), još donekle neiskusnog pisca i donekle iskusnog čitatelja.
Većinu vremena provodim strastveno učeći, jer edukacija uistinu jest jedna od mojih najvećih strasti, čitajući neku knjigu, stresno pišući vlastitu knjigu ili poeziju ili jednostavno filozofirajući. Osim toga, često gledam filmove iz 1. pol. 20. st., anime ili se bavim svojom kolekcijom Winx lutaka.
Volim jesen, povijest, Hrvatski jezik i književnost, fantaziju, horror, glazbu itd..
Ako me želite bolje upoznati, slobodno potrošite malo dragocjenog vremena na moj tematski šaren blog.
Instagram
@BookOfWinx
Blog - listopad 2017
subota, listopad 28, 2017
Nisam mogla odolijeti potrebi da za početak ovog članka objavim jednu od najpoznatijih scena iz fenomenalnog filma Nightmare before Christmas, kultnog Halloween filma.

Pozdrav, Winxeri! Prošlo je više od dva tjedna od kad objavih posljednji post, stoga sam zaključila kako je vrijeme za novi. Ove godine nema članka posvećenog Halloweenu koji će nam se u tišini noći prikrasti sljedeći utorak. Odlučila sam kako neću pisati nikakav post posvećen tom danu iz razloga što nemam baš nekih ideja. Mogla bih nešto napisati što nije posvećeno Winxu, no ove godine neću apsolutno ništa. Možda sljedeće.

Dakle, predstoji nam Halloween i Svi sveti. Ja uistinu ne mogu vjerovati da se ovo jesensko razdoblje koje sam iščekivala s tolikim žarom već bliži kraju. Nevjerojatno kako brzo vrijeme leti! Činilo mi se da ljeto traje cijelu vječnost, a listopad je prošao poput vjetra!

Halloween se u biti u Hrvatskoj ne slavi, a službeni je praznik koliko ja znam samo u SADu i pojedinim dijelovima UKa, no stanovnici mnogih država su, da se tako izrazim, "pokupili" običaje Halloweena pa tako i mnogi stanovnici Hrvatske u ovom razdoblju gledaju horrore, rezbare bundeve i organiziraju tulume pod maskama. Ja obožavam Halloween jer obožavam jesen i strašne, jezive pojave, a to je praktički oličenje Halloweena. Ukrasim kuću Halloween lampicama i ukrasićima te izrezbarim bundevu, maskiram se i gledam neki dobar horror. Ponekad i ispečem neki kolač ili nešto. Ove godine ću jednostavno u utorak napraviti palačinke. Što se tiče ovogodišnje maske, napokon sam, nakon mjesec dana premišljanja, odlučila da ću biti Lydia Deetz. Naime, htjela sam kupiti jednu masku u gradu i pomoću te maske se prerušiti u "fantoma", no maske su bile rasprodane, kao i većina ostalih Halloween ukrasa i predmeta, kada sam ja bila u gradu u "Halloween kupovini", pa je ta kupovina ispala poprilično neuspješno.

Vrijeme je da krenem s postom, a današnja je tema nešto o čemu sam početkom jeseni puno mozgala; što vile čine nakon što maturiraju u Alfei?Kao što svi znamo, Alfea je škola za vile. Nekad se naziva koledžom, odnosno fakultetom za vile, međutim, prema dobi u kojoj je mlade vile polaze, bila bi više nešto poput srednje škole. Iz povremenih rasprava vila u Winxu, možemo zaključiti da prije polaska u Alfeu ili neku drugu školu za vile, mlade čarobnice pohađaju i neku vrstu osnovne škole u kojoj se ne prakticira poduka o magiji.

Vile polaze Alfeu od šesnaeste do osamnaeste godine, dakle srednješkolsko obrazovanje u njih traje tri godine. Na prvoj godini, vile razvijaju osnovne čarobne sposobnosti, na drugoj dobivaju Charmix, unapređenje koje dobiju kada prijeđu preko nekih „unutarnjih neprijatelja“, strahova, zatim, na trećoj godini, vile dolaze do najvišega stupnja-Enchantixa. To postignu tako što spase nekog sa svoje planete. Time su spremne za maturu, spremne da postanu vile čuvarice svojeg planeta.

Tijekom trogodišnjeg obrazovanja u Alfei, vile uče opće čarolije koje može izvesti svaka vila: metamorfoza, osnove izliječiteljskih moći, priprema napitaka, itd.. Osim toga, kroz ovo obrazovanje mogu uvježbati i svoje idividualne moći koje imaju ovisno o tome odakle su (npr. cvjetne moći, glazbene moći, iscjeliteljske moći, vodene moći).

I sada, kada je jedna mlada vila završila školovanje u Alfei, vraća se na svoj planet kao njegova vila čuvarica, dosegla je najviši stupanj koji jedna vila može dostići (izuzmemo li naše svemoguće Winxice) i postavlja si pitanje: „Što, dovraga, sada učiniti?“

Ako ste čitali serijal knjiga ili možda gledali filmove Harry Potter, znate da jedan čarobnjak ili vještica nakon obrazovanja u Hogwartsu ili nekoj drugoj školi čarobnjaštva može raditi u Ministarstvu magije ili otvoriti vlastiti obrtnički posao u nekom čarobnjačkom naselju. U Winxu nikada nije bilo naglašeno što jedna obična vila, koja nije nasljednica prijestolja na svojem planetu, može činiti nakon školovanja, čime se točno može baviti. Recimo da Flora ili Musa nisu bile dio Winxa; čime bi se bavile u životu? Malo sam razmislila te osmislila nekoliko teorija i mogućnosti. 1. Vila se može posvetiti nekom poslu koji bi joj dobro išao s obzirom na njezine individualne moći
 2. Vila može osnovati vlastiti obrt, otvoriti vlastitu čajanu, restoran ili nešto slično
 3. Vila može postati profesorica na nekom čarobnjačkom sveučilištu
 4. Vila može naslijediti posao svojih roditelja
 5. Vila može nastaviti obrazovanje te se posvetiti nekom težem i posebnijem, istovremeno rijeđe traženome poslu
To su, dakle, mogućnosti koje bi mogla imati jedna vila nakon školovanja u Alfei. Imajte na umu da sam sve ove mogućnosti ja izmislila te nikada nisu bile izložene u emisiji. Uzeh u obzir činjenice iz Harrya Pottera te ih malo izmijenih. Sada ću pomno pojasniti svaku od mogućnosti koje sam gore navela.

1.Svaka vila, osim što u Alfei uči ranije spomenute opće čini, rođena je s izuzetnim i posebnim moćima koje samo ona kao pojedinac posjeduje. Bloom ima zmajevu vatru, Flora cvjetne moći, Tecna tehnološke moći itd.. Neka bi se vila tako mogla odlučiti iskoristiti sposobnosti koje ima s obzirom na te individualne moći. Osim toga, u prioritet bi joj išlo i to što su te individualne moći najčešće povezane s planetom s kojeg dolazi. Tecna bi, da nije dio Winx Cluba, mogla iskoristiti svoje nevjerojatno znanje o tehnologiji te posebne moći kojima može popraviti tehnološke uređaje i razumjeti ih te tako razviti vlastiti biznis. Imala bi ustvari dosta mogućnosti. Popravljanje računala, osmišljavanje igrica, izrađivanje računala itd.. Jedna vila čija je individualna moć vezana za, recimo, šivanje, što je sasvim moguće kada razmišljamo o raznolikosti vila, može se posvetiti tomu, ali taj je dio priče povezan s drugom točkom.

2.Ta vila koja ima moći šivanja može osnovati vlastiti obrt, zauzeti neku zgradu na Magixu ili nekom drugom mjestu te se tamo baviti time. Recimo, Stella bi to vjerojatno učinila da nije dio Winxa. Čak i kao članica Winxa, Stella se posvetila dizajniranju, a da joj je to jedina zanimacija, i da nije princeza Solarie, vjerojatno bi od toga mogla i dobro zarađivati. Čak i ako vila nema moć vezanu za obrt koji bi pokrenula, može, ako ima talent za nešto, baviti se time. Baš kao i ljudi. Otvoriti slastičarnicu, prodavaonicu odjeće, prodavaonicu svakodnevnih potrepština, muzej itd..3.Dapne je u kasnijim sezonama postala profesorica povijesti u Alfei i to je jedan dio novih sezona koji mi se zaista dopada. Jedna vila, ako je dovoljno educirani ako ju se prihvati, može podučavati mlađe generacije u nekoj vilinskoj školi poput Alfee. To je definitivno nešto što bih ja učinila nakon školovanja u Alfei.

4.Baš kao što princeze nasljeđuju prijestolnicu svojih roditelja, u obitelji neke vile možda postoji neki posao koji se vodi već dugi niz godina i sada ga je ona odlučila nastaviti provoditi. Možda se radi o restoranu, možda o nekakvoj privatnoj knjižnici, možda o nekoj udruzi ili bilo čemu sličnome. Kako god, nakon što završi svoje obrazovanje, vila bi se mogla posvetiti nečemu takvome. To bi bilo nešto što joj je zapravo namijenjeno od rođenja, jer joj je to u obitelji, i ako je voljna, može slobodno nastaviti s tim poslom bez da previše mozga o tome što joj je činiti.

5.Nitko nikada nije rekao da nakon Alfee vile ne mogu nastaviti svoje obrazovanje negdje drugdje. Možda neka vila odluči posegnuti za nekim višim ciljem, nečemu što je teže od ostalih poslova te joj dosadašnje obrazovanje nije dovoljno pa mora nastaviti s njime još nekoliko godina. To bi možda bio pravi fakultet za vile. Npr. biti nešto poput kemičara, nekakav znanstvenik ili istražitelj, možda stručnjak u nečem drugom. Ugl. ako vila ima viši cilj i kako bi ga ispunila mora nastaviti s obrazovanjem, tko kaže da i vile nemaju pristup nekoj vrsti fakulteta nakon osnovnog čarobnjaškog obrazovanja?A vještice i specijalci?

Iznijela sam mogućnosti koje bi mogle imati vile nakon Alfee, ali vile nisu jedine osobe u Čarobnoj dimenziji koje posjeduju magične sposobnosti.

Vještice su poput vila, samo što se bave tamnijim činima i ne transformiraju se. Nakon što se obrazuju u Mračnome tornju i ne moraju nastaviti sa životom. Sada su već odrasle i moraju se pobrinuti same za sebe. Ja osobno mislim da su pred njima slične mogućnosti kao i pred vilama. Mogle bi nastaviti sa školovanjem ili otvoriti vlastiti obrt ili biti profesori itd., zapravo između njih i vila nema prevelike razlike.

Isto je i sa specijalcima. Mogu nastaviti obrazovanje, mogu otvoriti vlastiti obrt, mogu naslijediti obiteljski posao itd..Nadam se da ste uživali u postu. U komentare mi možete reći što biste vi odabrali za svoju struku, odnosno čime biste se bavili nakon što završite pohađati Alfeu, ako ste vila, Mračni toranj, ako ste vještica, ili Crvenu fontanu, ako ste specijalac. Uživajte u Halloweenu i odajte počast svojim pokojnicima na Sve svete. Pisat ću vam uskoro!

Autor: Arijana

Blog: ♦Book of Winx♦

Naziv članka: What after Alfea?

Članak napisan: 17. rujna 2017.

Članak objavljen: 28. listopada 2017.

Instagram: Book_of_Winx

Instagram (osobni): Goth_Fairy_

adventureworld @ 13:45 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, listopad 10, 2017


Pozdrav, Winxeri!

Našli smo se u listopadu, mom drugom omiljenom mjesecu u godini (prvi jest prosinac). Zašto toliko volim ovaj mjesec? Pa, rođena sam 19. listopada, no mislim da to najmanje utječe na moju ljubav prema ovom razdoblju. Ovo je vrijeme kada jesen cvijeta, a već sto puta spomenuh svoju ljubav prema jeseni, a vode se i pripreme za Halloween. Vrijeme je savršeno za podnevnu šetnju i popodnevno čitanje knjige uz šalicu finog čaja.

Nadam se da ste i vi dobro raspoloženi. Ja jesam, uglavnom, no danas baš i nisam jer noćas nisam oka sklopila. Jučer sam se, zajedno s ostatkom razreda, cijepila, i to u obije ruke, te su me ruke neizmjerno jako boljele cijelu noć da uopće nisam dobro spavala. Zbog toga sam danas pomalo tmurna i čangrizava. Nadam se da će me to raspoloženje do sutra proći pa ću ponovno biti sposobna da uživam u životu.

Napokon se učitao i novi dizajn! Ovo je treći jesenji dizajn koji načinih. Nije se niti jedan od prethodnih htio učitati pa sam ih tri puta prepravila. Na kraju je ispalo da je problem bio u temi ljubičaste boje. Sada sam temu promijenila u žutu boju, stoga se dizajn učitao. Na njemu nisu samo Winx, već i Sailor Mercury (u zadnje vrijeme gledam Sailor Moon) te vila koja leti na sovi koju sam umetnula u dizz kako bi mu dala neki dodatni, opći mitološki, folklorni i fantastični dojam. Odsad ću se truditi uz Winx na blogu češće pisati o fantaziji općenito. Upravo pripremam jedan takav članak (sličan onom o vilama iz Cottingleya), no mislim da neće biti objavljen ovaj mjesec.

Današnji je članak posvećen transformacijama u World of Winx-u. Odlučila sam ne napisati članak u kojem "ocijenjujem" World of Winx, već ću usporediti dvije transformacije koje smo vidjeli u emisiji, Učinit ću to provođenjem Dreamixa i Onyrixa kroz tri kategorije (kako su Winx dobile nove moći, kako izgledaju te što su njima postigle).
Dreamix VS Onyrix

-DOBIVANJE NOVIH MOĆI-

Dreamix

Winx su Dreamix dobile tijekom snimanja emisije World of Winx. Kako se to ustvari dogodilo? Bio je to njihov prvi uspijeh. Pomogle su Annabel i njezin se san ostvario-pjevala je pred publikom i bila priznata kao kvalitetna pjevačica. U tom trenutku, dok su je vile promatrale iz publike, osjetile su nekakvu promijenu. Kasnije, kada su došle u Zemlju Snova, shvatile su da imaju nove moći. Stella je imenovala novu moć Dreamix jer se pojavila pošto su pomogle da djevojka ostvari svoj san.

Onyrix

Za razliku od Dreamixa koji su vile jednostavno osjetile u trenutku ekstaze, Onyrix je Winxicama bio praktički poklonjen. U neku ruku na to možemo gledati tako, ali moramo uzeti u obzir i činjenicu da su same svojim učincima zaslužile taj poklon, odnosno novu transformaciju. Početkom druge sezone WOWa, Winx su se na neki način teleporterile u Zemlju Snova gdje ih je dočekao Duh Zemlje Snova. Duh im je pojasnio kako sposobnosti koje im pruža Dreamix nisu dovoljne kako bi prešle preko novih zadataka i prepreka te kako su im potrebne nove moći, stoga im je pružen Onyrix.

-IZGLED-

Dreamix


Mogli bismo reći da izgled Dreamixa čini nekoliko različitih elementa odjeće. Sve vile nose nekakav kombinezion, a u svake je vile on drukčije boje (Bloom-tamno plava, Stella-žuta, Layla-aqua, Tecna-zelena, Musa-crvena, Flora-ružičasta) i moglo bi se reći kako su klasične boje Winxica usklađene u ovoj transformaciji. Kombinezioni se sastoje od gornjen dijela koji ostavlja ruke potpuno otkrivenima te donjog dijela koji čine uske hlače koje su ujedno i cipele. Naime, cipele nisu odvojene već su dio hlača, a na njih su spojene platforme. Kombinezion možemo uspoređivati s odjećom u Sirenixu i Bloomixu. Winxicama su ruke i gornji dio tijela prekriveni svjetlucavom dekoracijom, modnim dodatkom, čvrste građe. Ovaj ukras kombinaciji odjeće dodaje nekakav dojam uspravnosti i čvrstoće. Sljedeći element Dreamixa jest svjetlucava, prozirnasta tkanina koja kao da je spojena s kombinezionom. Svakoj je winxici smještena na drugom dijelu kombineziona (Flori oko struka, Bloom na ramenu, Layli se pruža od ramena do struka...). Frizure vila u Dramixu su donekle jednostavne. Sve imaju ukosnice, Flora ima i pletenicu, Musi je kosa u repu. Krila asociraju na dijamante, no iako ih mnogi uspoređuju s Tynixom, mene više podsjećaju na Mythix. Boje krila su apstraktne i zbrkane, baš poput snova i ciljeva.

Onyrix
Mene je Onyrix čim sam ga ugledala, iz nekog nepoznatog razloga, asocirao na moderniziranu odjeću Srednjega vijeka. Kao da je pomalo inspiriran onim modernim „witchy medieval“ izgledom. Winxice su ponovno u kombinezionu, no ovaj put on nije uzak, već je lepršav i poletan. Rukavi i nogavice su raspušteni, a ne spojeni uz tijelo, dijelovi odjeće su „šuplji“ kao kod Sirenixa i boje su izmiješane, ali na novi, zabavan način (Bloom-lila, Musa-crvena, Flora-tamno zelena, Tecna-svijetlo zelena, Stella-placa, Layla-ljubičasta). Ovaj put Winxice imaju prave cipelice s petom. Boje cipela poklapaju se s njihovim kombinezionima, no nekako su zagasite, manje primjetne. Od modnih dodataka, sve vile nose naušnice, ogrlice te ukrasne pojaseve s motivima cvijeća. Krila su nešto manja nego u Dreamixu, apstraktne boje baš kao i u prethodnoj transformaciji, no ovaj put se te boje stapaju te asociraju na zamršene boje svemira. Frizure su im nešto elegantnije nego prije. Sve vile imaju kosu na neki način isprepletenu u pletenicu ili rep, pa čak i Tecna čija me kosa posebno podsjeća na Stari Rim.

-UČINCI-

Dreamix

Imajući Dreamix, Winx su ušle u Zemlju Snova te se borile protiv nemani koje im je slala Kraljica za koju kasnije saznamo da je Zvončica. Pomogle su mnogim mladim osobama da ostvare svoje snove, putovale svijetom te sretno okončale svoju WOW emisiju. Upoznale su Jima koji je na kraju Kapetan Kuka. Sve u svemu, uvalile su se u cijelu tu zbrku vezanu za Zemlju Snova. Ono najbitnije štu su postigle, a što je i sama srž Dreamixa, jest ostvarivanje snova sanjara.

Onyrix

Dobivši Onyrix, Winx su započele pravu borbu. Porazile su svoje strahove u obliku demona što im ih je slala Kraljica, pronašle sina Petra Pana te uz njegovu veliku pomoć preobratile Zvončicu te je ona ponovno postala dobra. Kada malo razmislimo, sin Petra Pana bio je glavni lik druge sezone, a winx su bile njegovi pomagači. Koristeći se moćimo koje im pruža Onyrix, Winx su oslobodile zarobljene talentirane osobe čije su snove pogurale i ostvarile koristeći se Dremixom, promijenile Kraljičin pogled na svijet, porazile Kapetana Kuku te vratile mir u Svijet Snova.
 I, na kraju, što zaključujete VI? Sviđa li vam se više Dreamix koji je pomogao mladima da ostvare svoje snove te s kojim su Winx prvi put dospjele u Zemlju Snova ili Onyrix kojim su Winx svršile svoju bitku protiv Kraljice? Recite mi svoje mišljenje u komentaru! Meni se više sviđa Onyrix usprkos tome što mi je prva sezona WOWa bila interesantnija.

Pisat ću vam uskoro.


 

Autor: Arijana

Blog: Book of Winx

Naziv članka: Dreamix VS Onyrix

Članak napisan: 7. listopada 2017.

Članak objavljen: 10. listopada 2017.

Instagram: Book_of_Winx
adventureworld @ 15:27 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Cursor
 • cursor
  Christmas Blue Star
Mirta, moj omiljeni lik iz Winxa
Anketa
Vjerujete li u vile?
O blogu
30. studenog 2012. ovaj mi je blog darovala bivša blogerica imena Nejra.
Prvotno se zvao Adventure world, a ja ga preimenovah u Winx Club Teen Girls. Taj naziv prestao je odgovarati mojoj osobnosti, stoga se sada zove Book of Winx jer to ime obuhvaća dvije stvari o kojima ovisi moja sreća: knjige, odnosno priče, i Winx.
Za neke, Winx je beznačajan crtić. Meni Winx znači sve. To su moje najbolje prijateljice i uzori. Sve što sam postigla u životu na neki način dugujem Winxu. Vodile su me i pokazale mi kako da se razvijem intelektualno, a pomogle su mi ući u svijet mašte, u kojem sam igrom slučaja i ostala. Ovaj blog posvećujem pretežno tim divnim vilama, ali ovdje ćete naći i neke donekle intimne ispovjedi u postovima, rasprave o knjigama i slično.
Uživajte!
Index.hr
Nema zapisa.